Sistemul limbic cerebral, poarta spre Rai sau spre Iad

Totalitate a structurilor cerebrale situate in regiunea mediana si profunda a creierului, jucand un rol major in memorie si emotii, precum si in elaborarea comportamentelor. Activitatea sistemului limbic profund ne determină interacțiunea cu ceilalți, construirea relațiilor cu cei din jur, sexualitatea și mirosurile. O hiperactivitate a sistemului limbic profund ne determină problemele care sunt redate mai jos. În acest articol veți afla și funcțiile sistemului limbic profund, pentru a vedea cât de importantă este această structură a creierului.

Sistemul limbic profund include structurile talamice și hipotalamusul, precum și structurile din imediata vecinătate. Mai jos vă voi reda funcțiile sistemului limbic profund și problemele care apar atunci când sistemul limbic este afectat. Pentru ameliorarea sistemului limbic, adică pentru calmarea lui veți găsi mai jos câțiva pași care impun conștientizare, autoobservare, acțiune în a schimba conștient gândurile distructive.

Funcțiile sistemului limbic profund sunt:

–   Determină starea de spirit;

–  Filtrează evenimentele externe prin intermediul stărilor interne (creează coloratura emoțională);

–   Etichetează evenimentele în funcție de importanța lor pentru lumea noastră interioară;

–   Stochează amintirile cu încărcătură mare emoțională (adică în stările excedentare);

–   Controlează motivația;

–   Controlează apetitul și ciclurile somnului;

–   Susține crearea legăturilor interumane;

–   Procesează în mod direct simțul olfactiv;

–   Controlează libidoul.

Problemele sistemului limbic profund sunt:

–    stări sufletești schimbătoare, irascibilitate, depresie clinică;

–    gândire negativă cu frecvență și intensitate crescute;

–    percepția negativă a evenimentelor;

–    motivație scăzută;

–    aflux de emoții negative;

–    dereglări ale apetitului și somnului;

–    răspuns sexual prea intens sau prea scăzut;

–    izolare socială.

Pentru vindecarea și ameliorarea activității sistemului limbic profund sunt câțiva pași de urmat.

P1: Înțelege că gândurile tale sunt reale: când îți trece prin minte un gând creierul tău eliberează anumite substanțe chimice. O transmisie electrică are loc în creier, așa că devino conștient de ceea ce gândești. Orice gând pe care l-am rulat ne va crea o stare dată de acele substanțe chimice emise de creier.

P2: Observă cum îți afectează gândurile distructive (negative) organismul: de fiecare dată când îți trece prin minte un gând de supărare, tristețe, furie, creierul tău eliberează anumite substanțe chimice care fac ca organismul să se simtă rău (și îți activează totodată sistemul limbic profund). De cele mai multe ori când un om este furios mușchii se încordează, inima bate mai repede, crește pulsul, mâinile încep să transpire, etc. Așa că observați-vă starea corpului pentru a putea face ordine în gânduri și a le elimina pe cele care vă dau disconfort fizic și emoțional.

P3: Observă cum îți afectează gândurile constructive (pozitive) organismul: de fiecare dată când aveți un gând bun, pozitiv, de fericire, bucurie, creierul eliberează anumite substanțe chimice care te fac să te simți bine (și calmează activitatea sistemului limbic profund). De cele mai multe ori când omul este fericit mușchii se relaxează, inima bate mai încet și ritmul respiratoriu devine mai lent. Corpul fizic este un radiograf a ceea ce emite creierul. Deci dacă vă observați corpul și stările lui veți vedea cu ce gânduri vă faceți bine.

P4: Observă cum reacționează corpul tău la gândurile care îți trec prin minte: sistemul limbic este responsabil cu traducerea stării noastre emoționale în senzații fizice de relaxare sau tensiune. În acest sens cunoaștem testele cu poligraful – când omul este testat pentru a vedea dacă spune sau nu adevărul cu ajutorul reacțiilor corporale.  Corpul reacționează  la fiecare gând pe care îl avem indiferent din ce registru este: muncă, prieteni, familie, etc.

P5: Imaginați-vă gândurile distructive (negative) ca pe o formă de poluare: oamenii când se supără suferă frecvent simptome fizice ca dureri de cap sau de stomac. Gândurile negative poluează sistemul limbic, mintea și corpul. Aceste gânduri vă duc spre fluxuri de conștiință unde veți experimenta suferința, tristețea, frustrarea, nemulțumirea, etc. Fiți observatorul minții voastre și veți descoperi care sunt virușii care vă poluează dimensiunea interioară.

P6: Înțelegeți că gândurile voastre involuntare nu spun mereu adevărul: dacă gândurile voastre nu trec prin filtrul rațiunii ele se ivesc din conștiința socială de grup, deci nu sunt ale voastre. Atunci când stați liniștiți sau faceți ceva și dintr-odată apare un gând care nu are legătură cu ce faceți, acela este un gând parazit care v-a venit din conștiința socială. Ce aveți de făcut este să nu-i dați atenție și să nu-l rulați, adică nu vă creați o “scenarită” după vibrația lui.

P7: Observați și eliminați conștient gândurile distructive (negative):  când observați un gând distructiv, nu-i dați atenție și cuplați-vă pe un gând constructiv opus celui ivit în minte.

Psiholog Niculina Gheorghiță
Sursa: http://www.holisterapi.ro/sistemul-limbic-profundi.html

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să discutăm mai multe pe tema lui și/sau temele conexe, vă rog să nu ezitați să mă sunați la numărul de telefon 0724 511 176 (număr cu tarif normal), să scrieți un comentariu aici, să trimiteți un e-mail la adresa luminasinelui@yahoo.ro, sau să folosiți pagina de Facebook Lumina Sinelui . Vă asigur că vă voi ajuta cu toată dragostea și lumina! Vă mulțumesc anticipat și vă aștept!

Cu stimă,

Radu Mihai Fătulescu – Terapeut Theta Healing și Holistic, Ghid Spiritual, Consilier Dezvoltare Personală și de Afaceri

Anunțuri

Un răspuns la „Sistemul limbic cerebral, poarta spre Rai sau spre Iad

  1. Mi-a placut foarte mult explicatia dv.care corespunde cu cunostiintele mele asimilate despre om… sanatate mintala, spirituala si fizica. Multumesc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s