Pantofii cu toc: istoric, simbolistică, semnificație și psihologie

Scurt istoric

Pantofii cu toc dateaza din Egiptul Antic, acestia fiind folositi atat de femei cat si de barbati, dar numai in timpul ceremoniilor. Sandalele aratau clasa sociala a fiecarei persoane in parte. Sclavii ori mergeau desculti, ori purtau sandale facute din frunze de palmier. Cetatenii obisnuiti purtau sandale din papirus impletit. Sandalele cu botul ascutit erau rezervate doar celor din clasa aristocratica (botul ascuțit, ca si tocul, este un simbol falic).

In Roma Antica acest accesoriu era purtat de femeile usoare, fiind singurul obiect vestimentar ce le eticheta dintr-o singura privire.

In jurul anului 1400 au aparut chopinele, care erau un fel de platforme de 20-30 de cm. La inceput, acest tip de incaltaminte avea rolul de a proteja piciorul sau rochia de praf, dar in timp, pantofii au inceput sa reprezinte statutul social. Femeile care purtau pantofi foarte inalti, aveau o pozitie privilegiata in societate.

Moda pantofilor cu toc pentru bărbați a fost introdusă în Europa de persani. Aceștiai au început să poarte tocuri în secolul al IX-lea. Tocul era special conceput pentru călărie, având scopul de a împiedica alunecarea piciorului călăreţului în scara de la şa. Acesta era folosit şi drept reazem atunci când războinicii se ridicau pe scara şeii pentru a trage cu arcul.  În anul 1599 un grup de diplomaţi persani vizita Europa în încercarea de a căuta aliaţi în lupta Persiei contra Imperiului Otoman. Imediat după aceea a apărut frenezia modei culturii persane, aristocraţii din Europa de Vest adoptând cu entuziasm pantofii cu tocuri. Pantofii au devenit un simbol al statutului social, iar tocurile s-au lungit pentru a-i face pe bărbaţi să pară şi mai înalţi (mulţi etimologi consideră că expresia din limba engleză ”well heeled” ce semnifică ”bogat, prosper” îşi are originea în acele vremuri). Regele Ludovic al XIV-lea al Franţei era un înverşunat colecţionar de pantofi cu toc. Fiind vorba despre un lider politic puternic, înălţimea sa de numai 1,62 m lăsa de dorit, căci era puţin sub media întâlnită în acele vremuri (valoarea medie pentru înălţime la bărbaţi în acea epocă era de 1,65 m).

Simbol falic

Tocul de la pantofi reprezintă un simbol falic. În sens pozitiv, prezența tocului exprimă atracția femeilor față de sexul opus, un mesaj subliminal adresat reprezentanților acestora, o invitație, o chemare, o exprimare codificată a dorințelor. În sens negativ acesta reprezintă un substitut pentru organul genital masculin, acoperirea unei lipse, pierderi, de absența căruia care se simt private, frustrate. Simbolul falic poate avea legătură și cu Complexul lui Oedip, cu atracția fetei pentru tată. Complexului Oedip este datat de Freud in jurul virstei de 3 ani si se intinde pina la virsta de 5-6 ani, cunoscind un reviriment odata cu pubertatea.

De ce poartă femeile pantofi cu toc

 • Pentru a arăta, a avea sau a crea senzația că fac parte dintr-o clasă superioară, sau pentru a-și exprima dorința de a face. Bărbații vor trebui astfel să le trateze ca atare.
 • Pentru a atrage prosperitatea. Expresia din limba engleză ”well heeled” înseamnă ”bogat, prosper”.
 • Pentru a fi egale cu bărbații, a compensa o lipsă.
 • Pentru a eclipsa alte femei.
 • Pentru a părea mai înalte, pentru a fi mai atractive, pentru a compensa un complex de inferioritate.
 • Întăresc muşchii din zona pelvisului şi cei vaginali, fapt care duce la o îmbunătăţire considerabilă a vieţii sexuale dar şi la funcţionarea mai bună a unor organe interne, cum este vezica urinară.

De ce nu poartă femeile pantofi cu toc

 • Consideră că nu au nevoie. Sunt suficient de atractive și fără.
 • Nu vor să fie considerate femei ușoare.
 • Nu vor să atragă atenția bărbaților, sau unui anumit tip de bărbați.
 • Nu vor să atragă invidia altor femei.
 • Dintr-un complex de inferioritate. Consideră că nu sunt suficient de bune/frumoase pentru a accede la o condiție socială superioară.
 • Nu vor să reactiveze Complexul lui Oedip.
 • Din cauza de sănătății. Astfel de probleme pot fi generate și de factori psihologici, care au legătură cu unul dintre motivele enumerate.

De ce le plac bărbaților femeile care poartă pantofi cu toc?

 • Le consideră accesibile.
 • Le consideră ca făcând parte dintr-o clasă superioară, și asocierea cu ele le conferă importanță.
 • Se identifică cu simbolul falic al tocului.
 • Aspectul dat piciorului și mersului.
 • Le consideră bune la pat (întăresc muşchii din zona pelvisului şi cei vaginali, fapt care duce la o îmbunătăţire considerabilă a vieţii sexuale, chiar dacă ei percep asta doar la nivel subconștient).
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s