2. Mintea și percepția emoțională: Nivelul jaguarului

În stadiul următor de percepție – jaguarul – mintea interpretează realitatea noastră. Admitem că mintea poate să creeze boli psihosomatice sau să refacă sănătatea, că furia reprimată poate cauza cancer , și că o atitudine pozitivă aduce bucurie și pace, pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru. Suntem conștienți că experiențele ne sunt influențate de gândurile noastre și că, în lumea fizică, nu totul este neapărat ceea ce pare să fie.

Jaguar șamanism

Acum, când ne uităm la o felie de pâine, știm că a venit de pe câmpurile de grâu și de la brutar, și ne gândim efectiv la multele ei posibilități. Putem să alegem să o mâncăm, să o punem în frigider și să o păstrăm pentru mai târziu, sau să o învelim în ceva și să o dăm unei persoane sărace. Poate îi adăugăm unt și usturoi și o prăjim, sau am putea face ceva cu adevărat neobișnuit, cum ar fi să o aruncăm înspre cineva și să începem o bătaie cu mâncare. Dar ni s-au indus anumite credințe referitoare la pâine, și ele ne influențează decizia în legătură cu ce să facem cu ea. Știm că nu este corect să risipim mâncarea, așa că, rapid, dăm la o parte orice tentație de a o arunca înspre cineva, doar pentru a ne distra.

Pe scurt, înțelegem că avem posibilitatea de a alege, dar știm că aceste alegeri sunt limitate de către credințele noastre cu privire la pâine. Înțelegem și semnificațiile simbolice ale pâinii: realizăm că ea reprezintă viață, precum în „Pâinea noastră cea de toate zilele”, folosim expresia „Bun ca pâinea caldă.” când ne referim la o persoană foarte bună și blândă, sau spunem „Nu am nici măcar pâine.” pentru a exprima lipsa de bani. O bucată de pâine reprezintă mai mult decât satisfacerea foamei, iar un gest de tandrețe sexuală este mai mult decât satisfacerea unei nevoi – el poate fi un act de intimitate.

Tărâmul credințelor, al ideilor și emoțiilor, este asociat cu jaguarul, pentru că acest tip de percepție poate transforma rapid situațiile, făcând ca ele să fie văzute într-o lumină nouă, iar acest animal este arhetipul schimbării bruște. Jaguarul își localizează prada și se năpustește asupra ei, luându-i rapid viața – dar, prin această acțiune, el împiedică proliferarea anumitor animale și asigură menținerea echilibrului în pădurea tropicală, făcând astfel posibil ca și alte specii să prospere în ecosistem. În același mod, o singură introspecție ne poate permite să ne eliberăm de sentimente noastre negative, sau de un mod învechit de a acționa, care ne împiedică să mergem mai departe și să evoluăm.

Instinctele jaguarului sunt diferite de cele ale șarpelui, care nu este interesat decât de supraviețuire și autoconservare. Jaguarii sunt curioși și iscoditori – instinctul nostru de pisică ne poate conduce la oamenii și situațiile potrivite, sau la cele greșite, dacă instinctul de felină ne este compromis. Percepția de tip jaguar este asociată cu creierul de mamifer, acela al emoțiilor și sentimentelor adânci de dragoste, de intimitate, de familie, de grijă și de compasiune. Dar este și creierul agresiunii, al superstiției, amuletelor, farmecelor, dar și al lui Nostradamus și Gingis Han. Limbajul la nivelul jaguarului reprezintă cuvintele vorbite sau scrise, pe care le folosim ca să formăm și exprimăm idei, credințe și sentimente. Prin asta înțelegem simboluri și semne, și putem fi de acord că anumite sunete sunt cuvinte care înseamnă ceva anume.

De la nivelul jaguarului recunoaștem că îi putem da unui om înfometat un pește, dar că o soluție mai practică pe termen lung este să îl învățăm să pescuiască. Știm că îi putem da unui copil înfometat o bucată de pâine, dar știm și că omul nu trăiește numai cu pâine. Ne ridicăm deasupra nivelului literal și, în orice situație, vedem o mai mare varietate de posibilități. Dacă avem o migrenă, ne întrebăm: „Care ar putea fi cauza? Ce încearcă să îmi spună corpul meu?”. Așa cum nivelul mental îl învăluie pe cel fizic, la nivelul jaguarului integrăm ceea ce experimentăm în starea șarpelui. Deci, dacă ne doare capul, suntem conștienți de durerea noastră, dar ne și gândim că am consumat ceva care ar fi putut-o cauza – cum ar fi ciocolata sau vinul roșu. Analizăm dacă migrena este simptomul vreunui alt tip de suferință – poate ne asumăm mai multe responsabilități decât putem duce, sau poate suntem îngrijorați de afacerea noastră sau de o ceartă cu partenerul, iar corpul răspunde creând o durere de cap.

Prin ochii jaguarului ne uităm la copilul care face nebunii în clasă și ne întrebăm: „Oare chiar nu poate să stea liniștit și atent – și dacă e așa , de ce?”. Ne gândim dacă nu cumva copilul a mâncat prea multe dulciuri și are nevoie urgentă de mișcare,dacă e plictisit de ce spune profesorul, și așa mai departe. Suntem capabili să percepem mai multe despre situație, decât am face-o la stadiul șarpelui. Prin urmare, putem să ne gândim la mult mai multe soluții. Nu doar pedepsim copilul care face nebunii, dar ne asigurăm că mănâncă un mic dejun sănătos și are ocazia de a face mișcare, înainte de a se așeza la locul lui și a-l asculta pe profesor. Nu scoatem imediat un analgezic – învățăm să spunem nu responsabilităților noastre redundante și începem să exprimăm aversiunea pe care o reprimam până acum. Deoarece avem atât de multe posibilități, suntem capabili să facem schimbări eficiente și să rezolvăm chestiuni mai complexe.

Alberto Villoldo – Cele Patru Introspecții

Pentru programări puteți suna la numărul de telefon 0724 511 176 sau trimite un e-mail la adresa radufatulescu@yahoo.ro.

Investiția este sub formă de donație la latitudinea clientului, pentru terapiile desfășurate la cabinet.

Radu Fătulescu – Terapeut Riki și Theta Healing

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s