3. Sufletul și percepția sacră: Nivelul păsării colibri

Următorul domeniu al percepției, care cuprinde cele două niveluri anterioare, este acela al sufletului. Limbajul acestui nivel este imaginea, muzica, poezia și visele – este tărâmul mitului, unde sufletul se poate experimenta pe sine, într-o călătorie sacră și este simbolizat de pasărea colibri. Deși minusculă, această pasăre reușește să navigheze mii de kilometri în migrația ei anuală, din Canada până în Brazilia. Nu își pierde niciodată simțul direcției sau dorința de a merge înainte și nu se întreabă niciodată dacă are destulă mâncare sau putere pentru această călătorie. În domeniul miticului, suntem cu toții ca și pasărea colibri, într-o călătorie măreață, tânjind să bem doar din nectarul vieții. Când nu ne percepem călătoria ca sacră, ne împotmolim la nivelul minții și al complicatei ei analize asupra lumii. De la nivelul păsării colibri noi ne percepem toate experiențele ca fiind parte dintr-o călătorie legendară. Starea de percepție a păsării colibri este asociată cu neocortex-ul, cea mai recentă adăugire la creierul uman. Neocortex-ul s-a dezvoltat acum circa o sută de mii de ani și este răspunzător de capacitatea noastră de a raționa, de a vizualiza și de a crea. Este creierul lui Galileo și al lui Beethoven, al științei, artei și mitologiei.

pasarea colibri samanism

La nivelul sufletului, soluțiile la problemele pe care nu le putem rezolva cu mintea devin, brusc, evidente. De exemplu, acum câțiva ani, în Peru, băștinașii începuseră să considere că pâinea ieftină, sănătoasă, făcută în casă, pe care o mâncau de generații, era inferioară franzelelor cumpărate de la magazin, care erau procesate din greu, dar pe care le mâncau cei bogați. În consecință ei mâncau pâinea cu mai puține calități nutritive și asta afecta sănătatea populației. Președintele țării ar fi putut să rezolve această problemă la nivelul minții și să încerce, printr-o campanie publică, să convingă oamenii că pâinea neagră e bună pentru ei, sau ar fi putut să dea o lege prin care să crească taxele la franzela albă, ca să forțeze oamenii să cumpere pâine mai ieftină. În schimb el a ales să abordeze situația la nivelul de percepție a păsării colibri. Președintele a înțeles că, pentru sătenii din țara lui, pâinea albă ajunsese să reprezinte succesul și un anumit grad de sofisticare, în vreme ce pâinea neagră simboliza sărăcia și banalitatea. Știa că trebuie să le schimbe percepția că franzela albă ar fi mai bună, așa încât a făcut un clip la televiziune, care îl înfățișa cum lua cina cu familia sa, în palatul prezidențial, și mânca pâine neagră. Știa că asta va transmite mesajul că pâinea neagră este mâncarea celor plini de succes și sofisticați – și a funcționat. Oamenii din Peru s-au întors la pâinea neagră, pentru că aceasta era pâinea regilor, nu a țăranilor!

Când eu mănânc la restaurantele din Peru, întotdeauna îmi umplu geanta cu chiflele care rămân în plus, pentru că știu că voi avea ocazia să îi ajut pe câțiva, dându-le o chiflă care ar putea să fie singura lor masă pe ziua aceea. Odată, pe când călătoream cu un bătrân Laika, m-am trezit într-o autogară, înconjurat de câțiva copii care se strânseseră în jurul meu, în speranța că le-aș putea da câteva monede sau bomboane. Am început să scot chiflele din geantă și să le distribui, dar bătrânul mi-a spus: „Nu de pâinea aceasta au nevoie copiii. Tipul de mâncare de care au nevoie oamenii mei este hrana sufletului, nu a stomacului!”. A luat chiflele și le-a distribuit el însuși copiiilor, dar, în timp ce făcea asta, a început să le spună povești despre strămoșii lor incași. Mai târziu, bătrânul a explicat: „Aceste povești sunt hrana de care duc ei dorul. Le-am dat nu numai pâinea care o să-i hrănească până mâine, ci și pâinea care îi va hrăni pe parcursul întregii lor vieți.”. El percepea cu ochii păsării colibri – pentru el, poveștile erau hrană pentru suflet. Când m-a văzut împărțind chifle, a intervenit la nivelul sacrului, oferindu-le acelor copii istoria poporului lor.

La nivelul sufletului, lucrurile sunt ceea ce sunt ele cu adevărat: expresia sacrului. O casă nu e, pur și simplu, un acoperiș deasupra capului – ea este un cămin. Un soț nu este numai o persoană cu care împarți datoriile casnice și creșterea copiilor, ci și un partener ales, un tovarăș în marea noastră călătorie. În această stare, te uiți la pâine și întrebi: „Mi-e foame de pâine, sau sunt înfometat de hrana pe care ea o reprezintă?”. Ești capabil de a înțelege importanța de a coace pâinea împreună cu alții și cum e posibil ca stomacul tău să nu fie niciodată plin, când alții flămânzesc în lume.

La nivelul păsării colibri, ascultăm dincolo de suprafața conversațiilor și auzim mesajele lor ascunse. Operăm cu metafore, astfel încât, dacă avem o migrenă ne întrebăm: „Am înebunit? Ce gânduri au rămas blocate în capul meu? Ce semn îmi transmite acest lucru?”. În medicina chinezească se spune că furia neexprimată se adună în ficat, așa că dacă avem probleme cu ficatul știm că poate fi un semn de furie reprimată. Deci, dacă funcționarea ficatului este înceată, întrebăm: „Ce medicamente pot să iau?”, dar și: „Cum pot să practic iertarea – atât pentru mine, cât și pentru alții?”. Înțelegem că boala e un semnal de avertizare, care ne spune că se petrece ceva care are nevoie de atenția noastră – și nu tratăm doar simptomul.

Când privim prin ochii păsării colibri și vedem un copil excesiv de activ, întrebăm: „În ce fel problema acestui copil este o oportunitate pozitivă?”. Recunoaștem că, dându-i Riatlin unu asemenea copil, îl putem face să nu se mai agite și să se concentreze asupra spuselor profesorului, dar îi fură abilitatea naturală de a face mai multe lucruri deodată,. Într-o junglă, „problema” de comportament a acestui copil sau „handicapul de învățare” ar fi, de fapt, o calitate – ar putea să audă cum păsările se cheamă una pe cealaltă, murmurul cascadei, dar și să poarte o conversație, rămânând în același timp atent la un posibil pericol. De la nivelul păsării colibri percepem atenția distributivă a copilului ca pe un dar care este de neprețuit pentru călătoria sufletului său.

La acest nivel simțim că ne aflăm cu toții într-o călătorie de evoluție și vindecare și mergem pe un drum care ne duce acolo unde vom fi într-o stare de bine Divin. Dacă avem o migrenă, ne întrebăm: „Spre ce fel de vindecare mă cheamă această migrenă?”. S-ar putea să trebuiască să mâncăm mai puțină ciocolată, să luăm medicamente și să nu ne mai supunem la stres. S-ar putea, de asemenea, și ca drumul spre vindecarea migrenelor să implice o călătorie mai mare: poate avem nevoie să încheiem o relație nefericită,  poate e timpul să ne mutăm dintr-o zonă unde nu găsim de lucru, sau nu putem crea sentimentul unei comunități. Sau, s-ar putea să trebuiască să lăsăm de-o parte dezamăgirea cu privire la părinți și furia asupra lor, împreună cu temerea că vom deveni exact ca ei. Vindecăm durerea de cap, vindecând sufletul. Vedem căi care ne vor duce înapoi la sănătate și pornim într-o călătorie de vindecare.

Nivelul păsării colibri este un nivel care impune crearea schimbării, mult mai mult decât cel al jaguarului. De aceea, vizualizarea este mult mai puternică decât sumpla recitare a afirmațiilor. Când vrei să te asiguri că viitorul îți rezervă un rezultat dorit, trebuie să îl vizualizezi doar o singură dată, din starea de percepție a păsării colibri. De la nivelul jaguarului, ar trebui să repeți afirmația verbală de zeci sau sute de ori, pentru a obține un rezultat similar.

Alberto Villoldo – Cele Patru Introspecții

Pentru programări puteți suna la numărul de telefon 0724 511 176 sau să trimite un e-mail la adresa radufatulescu@yahoo.ro.

Investiția este sub formă de donație la latitudinea clientului, pentru terapiile desfășurate la cabinet.

Radu Mihai Fătulescu – Terapeut Reiki și Theta Healing

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s