Cum să ne clădim un altar pentru străbuni

Majoritatea antropologilor încă mai cred că altarele pentru strămoşi, găsite în fiecare cultură tradiţională, sunt folosite pentru „venerare”. Adevărul este că aceste societăţi înţeleg că, atunci când ne sărbătorim strămoşii, indiferent cât de groaznic s-ar fi purtat ei, trebuie să avem iertare şi compasiune şi ne eliberăm de karma şi de poveştile lor. Laika spun că, dacă nu ne onorăm strămoşii cu un altar pe care să îl construim special, ei ne vor bântui în continuare. Adică, este mai bine să ştii unde sunt, decât să le ignori moştenirea, să-i arunci în şanţul uitării şi să te agăţi de povestea că eşti victima acţiunilor lor.
Templul lui Solomon
Următorul exerciţiu vă poate scuti de anii petreceţi în şedinte de psihoterapie, ca să vă rezolvaţi problemele cu părinţii:
Găsiţi un loc special din casa voastră (cum ar fi un raft, un per vaz sau o poliţă deasupra şemineului) unde puteţi face un mic altar, pe care să-1 acoperiţi cu o pânză frumoasă. în continuare, aranjaţi acolo fotografii sau simboluri ale strămoşilor voştri. De exemplu, dacă nu aveţi o fotografie a străbunicului, aţi putea pune pe altar inelul sa vreun alt obiect pe care îl avea el. Puteţi folosi şi fâşii de hârtie cu nu mele strămoşilor sau fotografiile caselor unde au fost crescuţi părinţii bunicii sau străbunicii.
Am o prietenă care a creat un altar cu o broderie de-a străbunicii, pe care a pus o fotografie a bunicii ei, care îi fusese întotdeauna un model. Ea voia să recunoască şi să-şi onoreze strămoşii care o învăţa seră lecţia ce îi cauzase atâta durere, dar îi era greu să se uite la foto grafiile lor. Astfel încât a descoperit că îi era mai uşor să îi onoreze când punea pe altar fotografiile lor de când erau copii. Văzându-şi familia în tinereţe, îşi reamintea doar de bunătatea lor, ceea ce nu fu şese întotdeauna evident, atunci când deveniseră adulţi.
Pentru a vă onora strămoşii, puneţi pe altar o vază cu flori proas pete, sau aprindeţi tămâie. Puteţi să le aduceţi ofrande din natură, în funcţie de anotimp, cum ar fi scoici sau pietre culese vara de pe plaja conuri de pin şi frunze uscate, toamna, şi aşa mai departe. De fiecare dată când schimbaţi ofrandele, mulţumiţi-le strămoşilor pentru darurile pe care vi le-au dat, indiferent de cât de greu a fost pentru voi sa le primiţi, sau cât de dificil a fost să le percepeţi, cât de cât, ca daruri Amintiţi-vă că istoria nu este ce s-a întâmplat de fapt, ci cum alegeţi sa v-o amintiţi – cum trăieşte ea în voi.
Lucrând cu acest altar, puteţi sa vă schimbaţi povestea familiei la un nivel eroic, unde poveştile sunt călătorii legendare, şi nu aceleaşi vechi naraţiuni obosite, de succese sau eşec emoţional sau material. Faceţi-vă un obicei din a vă opri la altar, pentru a reflecta asu pra darurilor de la strămoşii voştri. Amintiţi-vă că voi aţi ales să rescrieţi povestea, iar în versiunea revizuită, membrii familiei nu sunt ticăloşi, iar voi nu sunteţi victime.
Ţineţi minte şi că acest altar trebuie să fie o reprezentare a aceluia pe care îl construiţi în interiorul vostru. Adică, ceea ce creaţi în casa voastră, ar trebui să funcţioneze ca un fel de amintire spirituală şi să simţiţi recunoştinţă pentru moştenirea care vi sa dat şi lecţiile pe care vi le-au oferit strămoşii voştri.
Alberto Villoldo – Cele patru introspecții

Pentru programări mă puteți suna, dacă doriți, la numărul de telefon , sau trimite un e-mail pe adresa radufatulescu@yahoo.ro.

Cu stimă,

Radu Mihai FătulescuTerapeut Theta Healing, Șamanism, Ho’ponopono, NLP și Holistic, Consilier de Dezvoltare Personală, Spirituală și de Afaceri

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s