Psihologia energetică – Tehnici de eliberare emoțională (EFT) – 1

Una dintre cele mai rapide și eficiente metode de rezolvare a problemelor, conform studiilor efectuate, este terapia cunoscută sub numele de Tehnici de Eliberare Emoțională (EFT). În mod paradoxal aceasta a fost fondată de un inginer, pe numele său Gary Craig. El a realizat încă din tinerețe următorul lucru: „Calitatea vieții unei persoane este direct legată de sănătatea sa emoțională, iar aceasta din urmă reprezintă fundația pe care se sprijină încrederea în sine. Încrederea în sine este trambulina pentru realizări în orice domeniu al vieții.”.

EFT

Acesta este motivul pentru care el nu a practicat niciodată ingineria ci s-a lansat într-o cercetare de 40 de ani, pentru a găsi instrumente care să ajute oamenii în această privință. A citit sute de cărți de psihologie și dezvoltare personală și a cheltuit mii de dolari pe seminarii şi casete. A vânat orice indiciu pe care l-a putut găsi, cu entuziasmul unui reporter de la un ziar de actualități în căutarea unui „subiect tare”.  A discutat cu psihiatri, psihologi şi psihoterapeuți de tot felul, pentru a afla ce metode dau rezultate. A ales întotdeauna profesiuni orientate spre oameni, urmându-și în același timp adevărata pasiune, aceea de Antrenor de Performanță Personală.

Deși nu a profesat ingineria, și-a folosit această formație științifică în căutările lui din domeniul dezvoltării personale. Pentru el un instrument trebuia să aibă sens, să fie practic, să fie ştiințific. Pe scurt, dacă acesta nu dădea rezultate în lumea reală, nu îl interesa. Psihologia era pentru el un puzzle. Gary căuta aceeaşi logică şi precizie cu care era obişnuit de la inginerie, dar nu reușea să găsească aşa ceva. După mulți ani de cercetări ale instituției cunoscute sub numele de psihologie, s-a convins că ştiința ingineriei şi aceea a psihologiei au o foarte mică legătură una cu alta.

„La suprafață psihologia pare a fi foarte ştiințifică. Există laboratoare dedicate cercetării problemelor psihologice în aproape toate marile Universități din America. Sunt emise teorii şi acestea sunt testate riguros. Sunt efectuate studii controlate, pentru a fi siguri că rezultatele obținute sunt valide. Aceste studii formează apoi baza unor vagoane de articole profesionale, scrise de cei mai respectați practicieni în domeniu. Toate acestea par foarte impresionante şi, într-o anumită măsură, chiar sunt. Toată această cercetare chiar descoperă multe aspecte valoroase ale procesului nostru de gândire şi ale comportamentelor noastre. Ele sunt foarte utile în vânzări, reclame, precum și în multe alte domenii. Dar vasta lor majoritate fac foarte puțin pentru a aduce oamenilor uşurarea rapidă, atât de dorită şi necesară, față de problemele lor emoționale. Unii pacienți urmează o terapie timp de luni sau ani, pentru a scăpa de temeri, furii, vinovății, suferințe, depresii, amintiri traumatice, etc., dar rezultatele se văd prea puțin sau deloc.”.

Acest fapt i s-a părut curios. Pentru el ceva era evident greşit în metodele folosite, pentru că nu dădeau rezultate, cel puțin nu după standardele sale, şi erau dureros de lente. Aşa că a întrebat terapeuți şi pacienți: „De ce durează atât de mult să obțineți atât de puțin? „. Răspunsurile primite sunau cam aşa: „Ei bine, problema este adânc înrădăcinată.”; „Aceasta e o cicatrice adâncă.”; „Nu ştim sigur. Avem de-a face cu misterele minții, înțelegi …”.

Mintea lui de inginer a aruncat imediat de-o parte toate aceste răspunsuri, ca fiind doar căi convenabile de a explica niște metode ce nu dădeau prea multe rezultate. Pentru un inginer singurul laborator ştiințific care contează este lumea reală şi nu există decât un singur criteriu pentru a şti dacă o teorie psihologică dată este sau nu validă: „Dă rezultate pe pacient, sau nu?”. Dacă un inginer proiectează un calculator, de exemplu, acesta trebuie să funcționeze perfect. Altfel, cumpărătorii îl vor returna imediat, cerându-şi banii înapoi, şi pot chiar trimite o reclamație autorităților.

Căutările lui au făcut un pas uriaş înainte după ce a auzit vorbindu-se despre un psiholog din California de Sud, Dr. Roger Callahan, care obținea vindecarea pacienților de temeri intense (fobii) în doar câteva minute. L-a sunat imediat pentru a-l întreba despre metodele sale. Acesta i-a spus că metodele folosite de el nu se limitau doar la fobii, ele se aplicau la toate emoțiile negative, incluzând depresia, vinovăția, furia, supărarea, stresul post traumatic (SPT) şi orice altă emoție negativă la care vă puteți gândi. Mai mult de atât, aplicarea metodei dura de obicei doar câteva minute, iar rezultatul era, de regulă, permanent.

” Roger Callahan: – Metoda constă în bateri cu vârfurile degetelor la capetele meridianelor energetice ale corpului, în timp ce pacientul își enunță problema.
Gary Craig: – Vrei să spui meridiane, ca în acupunctură?
RC: Exact!
Hmmm, asta-i un pic cam prea de tot! – a gândit atunci Gary.”

Gary a fost entuziasmat de spusele lui, dar nutrea și o mare cantitate de scepticism. Afirmația suna un pic prea grandios, chiar şi pentru el.  Iată un Doctor în ştiințe făcând nişte afirmații surprinzătoare şi, încercând să le explice, le lega de anumite cantități de electricitate care circulă prin corp. Psihologia şi electricitatea păreau pentru el cam prea îndepărtate una de cealaltă, dar a cumpărat totuşi câteva din casetele lui video pentru a putea urmări niște demonstrații. A rămas stupefiat de ce a văzut. Clar şi evident, pacienții îşi depăşeau cele mai intense emoții în doar câteva momente, iar rezultatele erau permanente.

Nu mai văzuse niciodată ceva asemănător. Tot nu înțelegea ce legătură este între emoții şi sistemul energetic al corpului, dar îi suna ştiințific. Era pe cale să găsească o abordare cu adevărat ştiințifică a psihologiei. Reiese că adevărata cauză a emoțiilor negative nu este acolo unde toată lumea credea că este. Ea nu era acolo unde o căutau psihologii. De aceea nu o găseau. Ei nu căutau unde trebuie. Cauza tuturor emoțiilor negative este legată de sistemul energetic al corpului. Acesta era un concept important, care între timp s-a transformat în paradigmă, chiar dacă atunci suna destul de straniu.

Ştiința care stă în spatele EFT nu s-a dezvoltat precum multe alte descoperiri. Adică, ea n-a fost creată într-un laborator şi apoi testată în lumea reală. În schimb, o uimitoare întorsătură a evenimentelor din lumea reală, a indicat calea de început.  În 1980, Dr. Roger Callahan lucra cu o pacientă, Mary, pentru o acută fobie de apă. Ea suferea de frecvente dureri de cap şi avea coşmaruri terifiante, ambele legate de frica de apă. În căutarea unui ajutor ea mersese mulți ani din terapeut în terapeut, fără a obține însă vreo ameliorare vizibilă. Dr. Callahan a încercat s-o ajute prin metodele convenționale timp de un an şi jumătate, dar nici el nu a avansat prea mult.

Apoi, într-o zi, acesta a păşit în afara limitelor psihoterapiei. Din curiozitate el studia sistemul energetic al trupului şi s-a decis să bată cu buricele degetelor la baza ochilor lui Mary (un capăt al meridianului stomacului). Asta pentru că ea tocmai se plânsese de dureri de stomac. Spre mirarea lui, Mary a spus imediat că-i trecuse teama de apă, a dat fuga la o piscină din apropiere şi a început să-şi dea cu apă pe față fără nicio frică, fără dureri de cap. Totul dispăruse, inclusiv coşmarurile. Şi n-au mai revenit niciodată. Ea este total eliberată de fobia de apă. Astfel de rezultate sunt rare în domeniul psihoterapiei, dar normale cu EFT.

Notă: Articolul este bazat pe Manualul EFT al lui Gary Craig

Pentru programări puteți suna la numărul de telefon 0724 511 176 sau trimite un e-mail pe adresa: radufatulescu@yahoo.ro.

Investiția este sub formă de donație la latitudinea clientului, pentru terapiile desfășurate la cabinet.

Radu Fătulescu – Practicant Theta Healing, Radiestezie, Inforenergetică, EFT, Șamanism, Maestru Reiki

Reclame

Un răspuns la „Psihologia energetică – Tehnici de eliberare emoțională (EFT) – 1

  1. Pingback: Psihologia energetică / EFT – Descoperirea | Vindecarea și echilibrarea trupului, minții, sufletului și spiritului·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s