Pasul 1: Evaluarea intensității unei probleme emoționale și a aspectelor acesteia

Să ne aducem aminte de Descoperirea pe care se bazează Psihologia Energetică și Tehnicile de Eliberare Emoțională (EFT) despre care am vorbit în articolul precedent. Aceasta spune următorul lucru: “Cauza TUTUROR emoțiilor negative este existența unei întreruperi în sistemul energetic al corpului”. Acestea includ teama, fobiile, furiile, regretele, anxietatea, depresia, amintirile traumatice (SPT – sindromul de stres post traumatic), grijile, vinovățiile şi toate emoțiile care ne limitează performanțele în sport, în afaceri, sau în artă. Este o listă atotcuprinzătoare, ce acoperă aproape toate emoțiile restrictive pe care le putem trăi. Spus altfel, toate aceste emoții negative au aceeaşi cauză: un “zzzzzt” electric în corp. Asta înseamnă de asemenea că toate pot fi eliminate în acelaşi mod.

EFT evaluare

Ideea “cauzei unice” este o binecuvântare pentru profesioniştii în sănătate mentală. Ei sunt obişnuiți cu un număr nesfârşit, mereu altul, de explicații pentru aparent nenumăratele deranjamente emoționale ale pacienților lor. A învăța că există doar o singură cauză le simplifică enorm eforturile.

Principala tehnică folosită în Psihologia Energetică (EFT) pentru rezolvarea unei probleme se numește Rețeta de Bază. O să vorbim pe larg despre ea în articolele următoare. Aceasta se aplică o dată pentru reducerea intensității problemei, la fel cum atunci când facem curățenie într-o cameră luăm întâi „grosul”, iar apoi într-o formă ușor modificată de câte ori este nevoie până la dispariția totală a întreruperii energetice respective, dacă nu s-a rezolvat totul prima dată. Pentru a ști de câte ori este necesar să aplicăm Rețeta de Bază, pentru a ne măsura progresul și avea avea controlul că ceea ce facem funcționează, este necesar ca înainte de a ne apuca efectiv de lucru să evaluăm intensitatea problemei pe o scală de la 0 la 10, unde 10 înseamă că problema de deranjează maxim, iar 0 că aceasta nu ne afectează deloc.

Să luăm drept exemplu teama față de păianjeni. Dacă nu vedeți prin preajmă niciun păianjen care să vă provoace o intensitate emoțională, atunci închideți ochii şi imaginați-vă unul, sau rememorați o situație în care un păianjen v-a speriat. Apreciați intensitatea fricii pe care o simțiți, pe o scală de la 0 la 10, aşa cum o simțiți ACUM, când vă gândiți la păianjen. Să presupunem că valoarea acesteia este de 7. Executați o rundă de Rețetă de Bază şi imaginați-vă iarăşi păianjenul. Dacă nu mai simțiți nicio urmă de teamă, atunci ați reuşit să scăpați complet de ea. Dacă totuşi simțiți o teamă de, să spunem, gradul 4, atunci aveți nevoie să mai executați una sau mai multe runde de Rețetă de Bază, până ajungeți la gradul 0, adică la niciun fel de teamă față de păianjeni.

V-ați putea întreba în acest moment dacă, ajungând la 0 când doar vă gândiți la păianjeni, înseamnă că nu vă va mai fi teamă de ei nici atunci când veți fi în fața unui păianjen real. Răspunsul este de obicei, da! În majoritatea cazurilor, întreruperile de energie care apar când vă gândiți la păianjen sunt identice cu acelea pe care le aveți în prezența păianjenului real. De aceea această echilibrare energetică tinde să se mențină şi în circumstanțe reale.

Excepția apare atunci când, în situația reală apare vreun aspect nou al problemei, aspect pe care nu l-ați luat în considerare când v-ați gândit la ea. De exemplu, v-ați imaginat poate un păianjen care stătea nemişcat, iar vouă vă e de fapt teamă de păianjeni în mişcare, de păienjeni de un anumit tip, de o anumită dimensiune, de cei care au plasa făcută, care apar în întuneric sau în lumină etc., şi nu doar de păienjeni în general. Atunci, acea parte de teamă care se referă la mişcare, de exemplu, va reapărea când veți vedea păianjeni în mişcare. Această situație apare frecvent. În astfel de cazuri evaluările și Rețetele de Bază trebuiesc aplicate pe fiecare aspect în parte.

Noțiunea de aspecte este foarte importantă în EFT. Ca şi în exemplul cu păianjenii, unele probleme au mai multe componente, şi cauza nu va fi complet eliminată până când nu sunt prelucrate toate aspectele, pe rând. În realitate, fiecare dintre aceste aspecte constituie o problemă separată, pentru fiecare în parte trebuind aplicate câteva runde de Rețetă de Bază, chiar dacă toate la un loc par a fi doar o singură problemă. Teama de un păianjen nemişcat şi teama de un păianjen în mişcare, spre exemplu, ar putea fi considerate împreună, ca o teamă generală de păianjeni. De fapt ele sunt probleme separate şi pentru fiecare trebuiesc aplicate runde diferite de EFT.

Aspecte diferite sunt posibile în aproape orice problemă pe care doriți să o rezolvați prin EFT. Uneori ele iau forma unei serii de amintiri traumatice, cum ar fi amintirile de război, de viol sau de alt abuz. Fiecare dintre aceste amintiri poate fi o problemă separată, şi trebuie tratată individual pentru a obține în final o eliberare completă.

Vă rog să înțelegeți că atunci când sunt prezente mai multe aspecte ale unei probleme emoționale, puteți să nu observați nicio uşurare până când toate aspectele nu sunt reduse la 0. Pentru a înțelege mai bine, faceți comparația cu o vindecare fizică. Dacă, de exemplu, aveți simultan o durere de cap, o durere de dinți şi vă mai doare şi stomacul, vă veți simți bine abia după ce toate trei au dispărut. Durerea poate părea că se mută dintr-un loc în altul, dar totuşi rămâne durere, şi tot nu vă simți bine dacă încă vă doare stomacul, dar nu vă mai dor dinții. La fel şi cu problemele emoționale care conțin diferite aspecte. Până când nu sunt eliminate toate aspectele, se poate să nu simțiți nicio uşurare, chiar dacă ați scăpat definitiv de unul sau mai multe dintre ele.

Notă: Articolul se bazează pe Manualul EFT scris de Gary Craig.

Pentru programări puteți suna la numărul de telefon 0724 511 176 sau trimite un e-mail pe adresa: radufatulescu@yahoo.ro.

Investiția este sub formă de donație la latitudinea clientului, pentru terapiile desfășurate la cabinet.

Radu Fătulescu – Practicant Theta Healing, Radiestezie, Inforenergetică, Maestru Reiki

Anunțuri

Un răspuns la „Pasul 1: Evaluarea intensității unei probleme emoționale și a aspectelor acesteia

  1. Pingback: Pasul 1: Evaluarea intensității unei probleme emoționale și a aspectelor acesteia – detoatepentrutoti2016·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s